Press "Enter" to skip to content

E8 projekt (SLO)

E8 – koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil

E8 je koncept celostnega razvoja infrastrukture za masovno polnjenje e-vozil, ki ga razvijajo v družbi ELES d.o.o. . Ključnih osem gradnikov koncepta predstavljajo ozaveščeni uporabniki, gosto omrežje zasebnih polnilnic za dolgotrajno polnjenje, hipna identifikacija vozila na polnilnici, enostavno priključevanje vozila na polnilnice, daljinsko vodenje moči zasebne polnilnice, integracija zasebnih polnilnic v centre vodenja distribucijskega in prenosnega omrežja, vključitev polnilnic na trg aktivnega odjema ter strateško obvladovanje izzivov uporabe hitrih polnilnic in lokalnih hranilnikov električne energije.

Predstavljeni koncept ELES bodo preverjali na ravni demonstracijskega projekta, v okviru katerega bodo nabavili 14 električnih vozil, na lokacijah družbe ELES po Sloveniji postavili 18 pametnih polnilnic za dolgotrajno polnjenje ter vzpostavili centralni sistem za upravljanje polnilnic. Ključni cilj razvoja koncepta E8 zbližati ključne deležnike in poiskati skupne odgovore na vprašanja masovnega prehoda na e-mobilnost.

Z družbo Eles bomo v Inštitutu elec3go sodelovali na projketu E8; takšna polnilnica za polnjenje e-vozil je načrtovana tudi v naših prostorih inštituta v Zagorju ob Savi, kjer izvajamo predelave vozil.